Nov 17, 2008

PANGGIL AKU DAHLIA

Inilah gambar scone yang terdapat dalam PAD
lazat kan..........


***************************************
Judul: Panggil Aku Dahlia
Penulis: Noor Suraya
Penerbit: Jemari Seni Publishing
Muka Surat: 542 ms
Harga: RM 21.00
ISBN 978-967-5118-09-8


Bercerita tentang Dahlia aku jadi kagum dengan dia. Dimana ya nak dimulakan cerita. Bagiku di mana-mana saja menarik, mempunyai rasa yang tersendiri untuk yang tahu menikmati. Ceritanya unik, Teh Timor , sebuah kilang kecil di tanah rata Cameron Highland , Banglo yang menjadi Rumah Teh Timor, Daisy, juga Wadi Hannan.

Putri Dahlia Megat Qais <----------> Mia Zara
Wadi Hannan <----------> King Shah

Sebuah hubungan dengan ikatan takdir yang tematri.

Nakal yang Unik,
Nostalgik dan Tragis,
Dendam dan Kemaafan
Dosa dan Pembalasan

Jom kita sama – sama selami indahnya bahasa alunan dan susunan Noor Suraya dalam Panggil Aku Dahlia;-

Dia bukannya anak itik yang hodoh yang bercita-cita ingin menjadi angsa yang cantik. Dia bukannya gagak yang teringin menjadi merak. Dia bukannya cacing yang hendak menjadi naga. Tetapi dia tidak tega dibohnogi begitu. - ms 409…….. kata-katamu telah membuat hatiku bagaikan disiram air mawar dari utopia. Damai yang meresahkan. Indah yang menghangatkan. Sukar digambarkan dengan kata-kata. - ms 308… anak hantu!!! Dia memang anak hantu, kalau hantu perlukan anak angkat… dia boleh aja ambil Wadi. Mereka tentu serasi. - ms 166Dia seperti kupu-kupu di tanah tinggi ini, yang ingin terbang bebas tanpa perlu dikejar… namun menjadi keras di dalam bingkai cermin apabila jiwanya hilang. - ms 71
Bersama-sama Dahlia, kita akan dibawa menjelajah keindahan alam semulajadi. Melihat segarnya panorama hijau yang indah terbentang luas didepan mata. Indahnya……….

Menyusuri Panggil Aku Dahlia umpama kita melalui kisah suka duka bersama-sama Dahlia. Dahlia yang nakal, Dahlia yang keras jiwanya, Dahlia yang terlalu istimewa. Aku jadi jatuh cinta sama Dahlia. Aku kagum dengan dia , semangatnya , sikapnya dan pendirian dia.

Pada aku, kekuatannya terletak pada Dahlia yang dibentuk Noor Suraya. Pembaca akan senang dengannya walau apa jua keputusan dan pilihan yang diambil Dahlia. Itulah kesenian penulis dalam menggarap cerita dengan bahasa yang mantap serta watak yang kukuh. Kehebatan Noor Suraya amat terserlah Dalam PAD ini, watak , jalan cerita, kisah, pengajaran, humor, disusunatur teliti sampai anda akan terbuai, tanpa sedar yang anda sekarang berada di tanah rata Cameron Highland.


Bintangnya tak terhitung , tak mungkin mampu aku bilang. Bintang yang bertaburan di dada langit tak mampu dihitung manusia, juga banyaknya buih-buih di lautan tak mampu dikira si nelayan; itulah nilai bintangnya bagi ku.


3 comments:

Mak Cik Raja said...

Salam Nawwir,

Terima kasih untuk review yang manis, sehinggakan kaksu rasakan betulkah kaksu yang menulis Panggil Aku Dahlia...

Terima kasih kepada Dia yang memberi ruang waktu dan ilham untuk kaksu berkongsi rasa, jua untuk buat kaksu bermuhasabah diri...

Nawwir, dah lama kaksu tak baca review bertulis daripada anak cucu 'mak cik raja'... sehinggakan rasa terharu kaksu menjadi berganda dengan review Nawwir kali ini! Tq, Nawwir...

Anonymous said...

Kak su,

Apa yang nawwir tulis adalah lahir dari hati nawwir yang paling dalam. Review nawwir adalah apa yang nawwir rasa.

Nawwir yang patut tq kat kak su kerana sudi berpantang untuk melahirkan Dahlia.

Nawwir rasa nak dakap Dahlia kedap2.

adhan said...

setuju dengan komen nawwir tentang dahlia...