Apr 25, 2011

KK: Cabaran 50 Buku: (9) 9 Nyawa

Tajuk:9 Nyawa
Pengarang: Ramlee Awang Murshid
Terbitan: Alaf21 SDN BHD
Harga: RM 19.90
ISBN: 978-983-124-487-6
Halaman: 512 muka surat


kata kulit buku:

INTAN SURYANI

Berkali-kali dia koma dan kemudian sedar semula... menyebabkan mamanya percaya bahawa dia mem punyai 9 nyawa berdasarkan sebuah mimpi. Dihitung jumlah ‘nyawa’ yang diambil daripadanya, lalu mengundang trauma. Sungguh dia tidak percaya... ketika koma, rohnya menyaksikan jasad sendiri yang terbujur kaku.

HAKIM

Si buta lagi yatim piatu ini menyara adiknya dengan penuh tanggungjawab. Hatinya sungguh luhur. Sesiapa saja akan terusik melihat keikhlasannya. Anugerah TUHAN... mata hatinya lebih ‘celik’. Dia bisa mendengar suara mereka yang berada di sempadan, antara hidup dan mati. Mereka berdua bertemu jua... di alam paranormal. Pertemuan
itu merungkai sebuah kisah di sebalik cerita. Kejutan demi kejutan yang tidak disangka-sangka ter ungkai. Dan satu persoalan lain pula muncul - mengapa mereka tidak dipertemukan lebih awal?

sumber: alaf 21

kata KK:

Saya mengakui kata penulis “ ini bukan stail baru, Cuma diaplikasikan dalam persembahan novel..”

Kerana kisah semalam mereka bertemu kembali. Intan Suryani dan Hakimi sendiri terlupa tentang kejadian tersebut tetapi hakikatnya sejarah tetap menghantui mereka. Intan mengidapi sakit jantung dan hakim buta kerana kemalangan. Dalam dunia paranormal intan bertemu hakimi. Hakimi seperti membuka pintu hakikat sebenar kepada haryani. Dunia paranormal itulah yang merungkai segalanya.

Saya bersetuju dengan penulis. Biasa. Tidak sehebat trilogi novelnya tetang laksamana susan yang lebih lekat dihati saya. 9 nyawa mengingatkan kita bahawa kita – orang melayu masuh percaya kepada mitos dari Islam sendiri. Pada penghayatan saya, penulis seolah cubamenyampaikan mesej salah satu ciri-ciri peribadi muslim iaitu aqidah yang sejahtera. Kenapa tidak kita teguhkan hati dengan rukun iman. Sahabat-sahabat nabi dulu disiksa hanya mempertahankan uman kenapa tidak kita? mungkin inilah yang penulis mahu sampaikan.

--
-khaulah khalid-

0 comments: