Feb 23, 2011

A&N : Cabaran 50 Buku (6) : Tak Kuduga


Tak Kuduga
Ramlah Rashid

ISBN: 978983366906
Penerbit: Buku Prima Sdn Bhd
Tarikh Terbit: 7 Jan 2006
Halaman: ~ 496
Harga: RM18.90

~ Rasaku… ~

Between love and gratitude, Siti Atilia has to choose between Datuk Firzat and his son's love, Farami. [Blurb taken from website]

Kalau baca blurb di atas dah terang-terang ini seperti kisah cinta 3 segi. Tapi apabila baca aku tak letak ia dalam kategori itu. Sebabnya cinta yang ada tidak dilafazkan. Lantas teringat pada novel Samudera Indah Nian yang mengatakan cinta itu bukannya cinta selagi ia tak dilafazkan. Eh, benarkah? hahaha :p

Siti Atilia Husna [Lia]; gadis muda yang lari dari kampungnya kerana tak mahu berkahwin dengan sepupunya sendiri. Lia yang ketika itu mendapat tawaran ke universiti tidak disokong oleh ibu saudaranya sebaliknya makciknya itu mahu mengikat Lia dengan anak tunggalnya yang memang tak boleh diharap. Lia tekad untuk melarikan diri di hari perkahwinannya. Ni memang kerja gila!

Kali pertama menjejak kaki ke Kuala Lumpur tidak mudah. Apatah lagi untuk gadis mentah seperti Lia. Ditipu oleh Nayli dan nyaris-nyaris saja dia dijadikan pelacur. Mujur Lia ni bijak dan berani juga. Kalau tak memang habis! Dalam episodnya melarikan diri daripada Nayli dan konco-konconya, dia bertemu dengan Datuk Firzat. Lia menumpang teduh di kondominium mewah Datuk Firzat. Di saat itu barulah dia tahu siapa Datuk Firzat sebenarnya.

Ketegasan Lia wajar dipuji. Tidak mudah diperdaya dan dengan perlahan-lahan juga dia berjaya membawa Datuk Firzat kembali ke jalan yang benar. Namun hati Lia berkocak juga apabila berdepan dengan Datuk Firzat. Gaya, kemanjaan disertai dengan budi jasa Datuk Firzat membuatkan Lia teringat-ingat, lantas terjatuh cinta! Kuat penangan Datuk Firzat sehingga Lia yang teguh hatinya turut tewas meladeni rasa cinta yang baru bertunas.

Kemunculan Nik Norman Farami [Farami]; yang merupakan anak angkat Datuk Firzat turut menggugat hati Lia. Kenakalan dan ketampanan lelaki itu acap kali menyebabkan jantung Lia bergetar lebih hebat daripada biasa. Sudahnya Lia bingung. Cintanya itu pada siapa? Datuk Firzat atau anak angkatnya?

Semasa terpandang saja penulisnya, aku dah terus ambil. Kredit kepada penulisnya yang membawa isu pelacuran-perempuan simpanan dalam cerita ini. Ada banyak yang boleh dikutip. Antara dianiayai atau menganiayai, antara kita yang rela atau dipaksa rela untuk memilih jalan sendiri. Memang takdir itu telah ditetapkan tetapi kita berhak dan seharusnya memilih jalan yang mana kita lalui - hitam atau putih. Tepuk dada, tanya hati… bertemankan iman pasti ada jalannya!

Ps: Aku beli novel ni semasa Karnival Alaf hari tu dengan potongan 50%!

Happy reading (^-<) sumber : Airina

0 comments: