Feb 28, 2011

WA : Cabaran 50 Buku : (7) The Notebook

Pengarang : Nicholas Sparks
Halaman : 213
Tahun : 1997/98
Terbitan:
Harga :

Blurb:

At thirty-one, Noah Calhoun back in coastal North Carolina after World War II, is haunted by images of the girl he lost more than a decade earlier. At twenty-nine, socialist Allie Nelson is about to marry a wealthy lawyer, but she cannot stop thinking about the boy who long ago stole her heart. Thus begins the story of a love so enduring and deep it can turn tragedy into triumph, and may even have the power to create a miracle…


Kata Saya :

Ini kali pertama saya baca karya Nicholas Sparks. Selalu ke kedai buku hanya pegang-belek depan belakang, baca blurb, letak balik. Ambil karya NS yang lain, belek depan belakang, baca blurb letak balik. Tapi oleh kerana ada orang (my sirman) baik hati nak bayarkan, apa lagi tanpa berlengah dua buah (mulanya nak ambil 3 buah) karya Nicholas Sparks yang saya beli iaitu The Notebook dan A Walk To Remember.

The Notebook adalah sebuah kisah cinta yang manis dan romantik. Kisah cinta Noah pada Allie. Noah jatuh cinta pada Allie ketika mereka masih muda (15 tahun). Cinta Remaja. Cinta yang dibawa pergi oleh Allie bertahun-tahun lamanya. Bertahun-tahun Noah hidup bersama memori indah bersama Allie. Bahkan peperangan (WWII) pun tidak mampu menghilangkan ingatan Noah pada Allie, cinta pertamanya.

Allie Nelson, 29 tahun, telah bertunang dengan Lon Hammond Jr yang kacak, bijak, seorang peguam yang berjaya dan datang daripada keluarga yang berpengaruh.

Segalanya berubah pada suatu petang apabila Allie muncul di hadapan rumah Noah. Rumah yang pernah menjadi idaman mereka ketika remaja. Selepas bertahun-tahun terpisah, masihkah ada cinta di hati Allie untuk Noah? Atau cintanya hanya untuk Lon tunangannya?

Membaca kisah ini, saya jadi kagum pada Noah. Cintanya hanya untuk Allie walaupun ada ketikanya saya jadi sedih (bagi pihak Noah) kerana di akhir-akhir usianya cinta hatinya sudah lupa siapa dia. Namun rasa cintanya tetap utuh buat Allie. Ini kisah lelaki yang tidak mampu melupakan cinta pertamanya. Lelaki yang setia pada cintanya walau musim berganti, walau usia meniti senja.

Bayangkan bagaimanakah perasaan kita apabila berpuluh-puluh tahun hidup bersama, di suatu hari orang kesayangan kita bertanya "adakah saya mengenali kamu"? Sedihhhhh!!!

1 comments:

missgorgeous said...

salam,
The Note book telah disiarkan beberapa kali di skrin Astro. Ya, satu kisah yg cukup mengharukan sehingga menitiskan air mata.