Feb 11, 2011

Ain - Cabaran 50 Novel : (1) Iman SurayaTajuk : Iman Suraya
Penulis : Areila Sahimi
Keluaran : KAKI NOVEL
Halaman : 476 m/s

Buku ini dibeli di Queensbay(QB) Penang..niat nak beli buku lain ari tu..takda niat nak beli novel pun alih2 terbeli..masa tu berbelah bagi gak sama ada nak beli buku ni atau 2 lagi buku..last2 rezeki berpihak pada cik penulis areila sahimi apabila akhirnya buku ni diambil dan dibayar di kaunter kedai buku popular QB ^^
Dengan niat nak menghabiskan buku ni masa cuti raya cina-dan of course tercapai..dah namanya novel kalu buku medical tak tentu lagi tu =)
Akhirnya novel ni berjaya dihabiskan bacaan di bukit merah (saat gathering family belah ayah berlansung) . bila dah abis baca rasa rindu pulak pada watak2 yang ada dalam novel ni..
Ok intro dah panjang..jom kita sambung ke agenda yang sebenar..sembang2 sinopsisnya..

~SURAYA DANIA~
Watak awalnya adalah bakal cikgu yang suka sangat mengambil gambar..disebabkan hobinya yang satu tu,dia akhirnya ke langkawi dan disana dia bertemu dengan
~IMAN RADHIFF~
Watak awalnya diceritakan sebagai orang yang angin semacam ja..mana tak angin apabila x-GF nya berkawin dengan abangnya..dari title x-girlfriend dah bertukar ke title kakak ipar..lalu dia membawa diri ke langkawi..
Pertemuan SURAYA DANIA dan IMAN RADHIFF tidak sebulu pada awalnya..mana tidaknya dari awal lagi IMAN angin semcam saja sampaikn anginnya terkena pada SURAYA..sampaikan SURAYA memberi gelaran pada IMAN – ENCIK JIWA KACAU
Memandangkan mereka sama2 tidak berteman saat itu, akhirnya mereka sama2 jadi kawan baik..travel bersama-sama di pulau lagenda itu..dari pantai cenang ke dataran lang..dari kisah keta rosak,berjalan jauh sama2, sama2 berlarian di tepi pantaiĆ  akhirnya mereka declare antara mereka kawan baik . sampaikan kisah patah hati IMAN, dia ceritakan pada SURAYA. Tanda dia percaya pada SURAYA. Mungkin juga pada saat itu dia dah jatuh kasih pada SURAYA namun SURAYA sudah berpunya.SURAYA punya tunangan bernama AZIM.
~AZIM~
Cinta pertama SURAYA. Namun kisah mereka terhenti pabila AZIM akhirnya pergi –meninggal dunia. Peningalan AZIM agak mengejut pabila penyakitnya tidak pernah SURAYA tahu. Sepeningalan AZIM seperti memberi mandatori pada NORMAN untuk mengambil alih tugas AZIM dahulu.
Selepas AZIM, kisah SURAYA dan IMAN bermula. Dari endah tak endah dan bertukar ke rasa suka sama suka..namun kisah mereka ada halangan pabila tiba2 NORMAN mencelah masuk..mujur ada WONDER PETS yang membantu ^^

Komen ainsabrina :
Cita ni ok-ok..tak berat nak dibaca..simple =) ada beberapa part yang boleh buat kita tersenyum sendiri..lebih2 part SURAYA membuat perangai kereknya dan disaat IMAN cuba mengambil hati SURAYA. Dua pasangan yang comel bergabung lalu terjadilah kisah IMANSURAYA (^_^)

Anyway selamat membaca =)

Sumber : Ain

0 comments: