Feb 4, 2011

R: Cabaran 50 Novel: (1) Jet Jonah


Jet Jonah
Penulis: Ika Madera
Editor: Noor Suraya bt. Adnan Sallehudin
Terbitan Jemari Seni Publishing
Cetakan Pertama Nov. 2010
528 muka surat
RM21.00
Sabah/Sarawak: RM24.00


Cerita yang byk menyingkap zaman kanak2 Jet & Jonah. Journey down the memory lane tu yang membuat cerita ini manis dan ceria. Cerita ini juga membuat kita turut terbawa ke zaman kanak2 masing2.


Kalau diukur dari kisah percintaan, Jet Jonah mungkin adalah kisah yg biasa kita baca sebelum ini, sahabat dari zaman kanak2, bertemu semula dan salah seorg dari mereka sudah lama menyimpan perasaan kasih buat sahabatnya. Itulah 'kek' cerita ini, tetapi memori lama mereka merupakan topping yg lazat & manis dan kenangan2 mereka itu jugalah menjadi hiasan yg mencantikkan lagi 'kek' tadi :)


Jet menjejak Jonah di laman facebook setelah sekian lama terpisah. gambar profile Jonah ketika zaman kanak2 membawa Jet ke zaman kanak2 mereka yg penuh suka duka. Dia tak pernah menyangka rupa2nya Jonah juga merantau di Kota London dan dia mahu mengambil peluang itu utk mendekati Jonah, tetapi Jonah seperti tidak mahu didekati walaupun dia turut gembira menyusuri semula memori zaman2 kanak2 bersama Jet yg penuh cerita menarik. Jonah menyimpan rahsia, dia meninggalkan segala2nya di Malaysia kerana kecewa. Rahsia yg sekian lama disimpan kejap dalam keluarga itu terbongkar ketika Jonah bakal mendirikan rumah tangga dgn lelaki pilihan hatinya. Rahsia yg terbongkar itu telah membuatkan ikatan tersebut terlerai sebelum sempat disimpul.


Kapten Jet muncul kembali mewarnai persahabatan mereka. Tapi atas nasihat Ikhwan, Jet mengambil pendekatan yg lebih slow and steady, tapi kemesraan Jet dan Ikhwan membuat Jet berasap. Kehadiran keluarga yg merestui hajat Jet membuatkan Jet berani melamar Jonah.


Kisah sebenar asal usul Jannah tidak lah seburuk sangkaan Jannah. Jet banyak mendorong Jonah supaya mengenang jasa keluarga yg membesarkannya. Scene Jannah mula2 call family dia di kampung tu sangat mengharu kan. Memang patut Jonah membuka hatinya buat Jet. Kelihatan Jonah belajar menyintai Jet selepas menjadi isteri Jet :) Ada lagi peristiwa yg berlaku menduga hati dan perasaan Jonah. kalau kecil2 dulu, Jonah yg lebih banyak in control berbanding Jet sampai Jet pernah merajuk sbb kena ikat kat pokok rambutan yg penuh kerengga bersama-sama Jonah, tetapi sekarang Jet tetap bersama-samanya menempuh segala peristiwa yg mendatang :)


Selepas diorang kawin, dah 'hilang' flashback2 kisah diorg semasa kecil.


Sumber: AlongSide @ multiply

0 comments: