Nov 29, 2011

Aimie:Cabaran 50 Buku: (72) Aku Bukan Mistress

Penulis: Acik Lana
Penerbit: Kaki Novel Enterprise
ISBN 978-967-5067-84-6
Harga: RM22.00 / RM25.00
M/S: 671
Cetakan 1 – September 2011

Marahlah sepuas hatimu,
caci makilah selagi kau terdaya,
hinalah aku selagi kau mampu.
Tapi…kenapa aku tak pernah mampu untuk membencimu?


Blurb:

Dua tahun menghambakan diri di dalam penjara yang dibina oleh Mikail dengan bertemankan dosa, Mya mula mencari arah hidupnya. Kehadiran Adam yang kejam, Shamil yang menagih janji silam, Suzanne yang menyakitkan hati dan Datin Adiba yang sinis membuatkan hidup Mya semakin tersepit. Sikap Mikail yang semakin aneh dari sehari ke sehari membuatkan Mya keliru. Dalam resah ada debar, dalam benci ada rindu, dalam marah ada tenang…Mikail mendera hati dan perasaannya.

Sampai kemuncaknya, Mya tekad. Dia mahu menoktahkan semua catatan noda dan dosa dalam diari hidupnya sebagai seorang perempuan simpanan, tapi bagaimana? Kaki ingin berlari menjauhi Mikail, tapi hati mengikat janji secara sembunyi.

Mengapa membina harapan jika penhujungnya tidak seindah impian? Dan…cukupkah tempoh dua tahun untuk memastikan debaran di hati mereka melagukan rentak yang sama?

Kak Chik menukil:

Mya terjebak dengan jalan hitam kerana manusia yang meragut kegadisannya. Kehidupan yang sejak kecil sering dicaci dan didera menjadikan dia menderita. Saat ada insan lain yang sanggup menebusnya dari terus bergelumang dengan tempat hitam itu dia sangat bersyukur walaupun jalan hidupnya tidak jauh berubah. Dia tetap dipenjara Mikail, lelaki yang menebusnya untuk dijadikan perempuan simpanan. Dua tahun dia bergelumang dengan dosa dan noda tetapi dia tiada kekuatan untuk meninggalkan lelaki itu walaupun sikap Mikail yang sentiasa berangin dan kasar dengannya. Perhubungannya dengan Adam, kawan karib Mikail juga telah mencoret sejarah hitam dalam hidupnya tetapi dia lebih tega menanggungnya sendiri daripada berita keji itu sampai kepada pengetahuan nenek di Taiping. Dia lebih rela memendam sakit itu sendirian kerana sudah pasti Mikail tidak akan mempercayainya.

Sedang Mya cuba mencari akal untuk menjauhi Mikail, lelaki itu mula berubah sikap menjadi lelaki yang lebih mengambil berat dan prihatin. Malah dia dilayan dengan baik sekali menjadikan Mya keliru. Berita kematian nenek dan kepulangannya ke Taiping, makin menyulitkan keadaan kerana Mak Ngah dan Yati masih berterusan menuduh dan menyebarkan berita buruk yang terjadi bertahun dulu. Lalu Mya nekad mengambil keputusan untuk kembali ke Kuala Lumpur tetapi ke mana tempat yang harus dia tuju? Selamatkah dia di luar sana jika dia meninggalkan sangkar emas Mikail?

Mikail merupakan lelaki yang berketerampilan menarik apatah lagi dengan status perniagaannya yang sedang berkembang. Dia membina sendiri kerjayanya tanpa bantuan sesiapa. Lelaki yang pernah dikecewakan ini kadang-kadang tidak stabil emosi dan perangainya apabila berhadapan dengan Mya. Dia masih mahu berpegang pada janjinya dua tahun dulu yang mereka tidak akan menyimpan perasaan antara satu sama lain. Benarkah tidak bergetar hatinya saat Shamil kembali menagih kasih Mya? Relakah dia kehilangan Mya yang menemaninya selama dua tahun ini? Sanggupkah dia menidakkan kemahuan ibunya demi menegakkan kemahuannya?

Pada Kak Chik karya ini hanya kisah yang biasa-biasa sahaja kerana sudah pernah ada kisah sebegini digarapkan penulis lain tetapi satu yang menjadi karya penulis ini menarik untuk dibaca kerana bahasa yang digunakan boleh dikatakan agak baik susunan bahasanya. Bahasa yang mudah untuk dihadam. Cuma plot yang menjadi tanda tanya pada Kak Chik: untuk apa Mya pulang ke Taiping untuk menemui Mak Ngah dan ayah Mikail membayar RM50,000 kepada perempuan jahat itu semata-mata untuk memutuskan pertunangan Mya-Shamil kerana pada Kak Chik ia tidak relevan sedangkan Mya boleh sahaja membiarkan pertunangan yang dilakukan tanpa pengetahuannya itu. Tapi penulis sudah pasti mempunyai alasan tersendiri, kan?

LiFe iS a LoNG JouRNeY
-Kak Chik-

(^__^)

0 comments: