Nov 29, 2011

KK: Cabaran 50 Buku : (39) Kasih Benar Kasih

Tajuk : Kasih Benar Kasih
Pengarang: Aleya Anesa
Terbitan: Alaf 21 Sdn Bhd
Halaman: 550 muka surat
ISBN: 978-983-124-668-9
Harga: MYR21.00

Kata Kulit Buku:

Mereka saling tak kenal tapi disuruh berkenal-kenalan. Jika sesuai boleh terus melangkah, jika tidak, tarik saja diri. lalu, mereka mencuba dengan alasan 'dia kosong, aku pun kosong'>

Pertama kali bersua muka, Annura berasa jengkel sedangkan Dinzley bersikap ala-ala kelaki tak berperasaan. Sudahnya seorang ke utara dan seorang ke selatan. Hati mereka tak bertemu dititik yang sama. Namun masing-masing tak pernah mengatakan 'tidak' sehingga banyak pihak menyangka diam itu tanda setuju.

Sampai masa, mereka benar-benar tak mampu berkata 'tidak' bila melihat wajah-wajah penuh harap. Saat sedar mereka tak mungkin berpaling lagi, cubaan demi cubaan dilakukan untuk menembusi hati masing-masing. Paling penting, mereka tak dilabel sebagai pasangan kahwin paksa, tapi kahwin atas tiket suka sama suka. Orang tua hanya talian hayat semata-mata.

Ketika sedar ada sesuatu berdetak setiap kali mata bertentang mata, muncul Syirin menagih janji lama. Sudahnya, janji baru terpaksa Dinzley mungkir walaupun Annura sudah ternampak bayang-bayang pelamin nan indah.


Kata KK:

Muka depan kulit buku ini sangat menarik dan manis. Buat saya tertarik untuk membelinya lagi-lagi bila membaca sinopsis di belakang kulit buku.

Awal-awal cerita lagi mereka sudah bersua muka. Dinzley tiba-tiba sahaja bersetuju untuk berkenalan dengan Annura. Annura pula hanya menerima. Perjalanan cerita ini lancar sahaja. Suka dengan watak Annura. Cuma hati Dinzley sukar untuk dibaca kerana AA tidak banyak mengolah perasaan hati Dinzley. Saya tidak mengerti apa yang bermain dalam hati Dinzley.

Konflik kecil timbul bila Syirin muncul. Sebab Syirin timbul masih belum kukuh tetapi apakan daya kalau sudah cinta. Cinta menyebabkan dia buta. Dinzley pula tidak mempertahankan rasa sayang pada Annura menurut kemahuan Syirin. Tanpa sedar dia telah melukakan hati Annura.

Untuk keseluruhan, KBK masih belum capai kecomelannya seperti muka depan.

---
khaulah khalid

0 comments: