Nov 30, 2011

KK: Cabaran 50 Buku : (40) Valentino Nervosa

Tajuk: Valentina Nervosa
pengarang: Nurul Syahida
terbitan: Buku Prima
harga: RM19.00 (sem M’sia) /RM22.90 (s&s)
ISBN: 9789670184371
muka surat: 517 halaman

Kata kulit buku:

Mariyyah tidak meminta banyak. Dia cuma mahu meluaskan perniagaannya dan mengahwini teman lelakinya Din yang telah bersama dengannya selama tujuh tahun. Namun apabila Din meminta mereka berpisah pada Hari Valentine, Mariyyah menyedari banyak yang perlu dia mulakan kembali. Sendirian menghadapi fobianya dengan Hari Memperingati Kekasih, dia harus menyelesaikan masalah temannya Faizah yang putus hati, Abang Aziz yang putus tunang dan Amer yang putus harapan. Menambahkan pening kepalanya, dia juga berdepan dengan pengkhianatan kawan baiknya Soraya dan pekerjanya Razif yang sukar difahami apatah lagi dikawal. Dengan semua kegilaan dalam hidupnya, dia tidak pasti sama ada dia putus cinta, jatuh cinta lagi atau hanya mahu bersendiri?

Kata KK:

Mariyyah seorang yang fobia dengan Hari Kekasih atau nama lain Valentino Nervosa. Hanya kerana putus kasih pada Hari Kekasih. Ia sebuah kisah bagaimana dia berjumpa dengan orang yang mengatakan padanya ada penyakit sumpahan lampu merah. Tidak lupa juga dengan isu dengan teman serumah,juga berkait dengan Hari Kekasih. Isu dengan kawan baik yang tersuka dengan abang yang buat dia jadi Valentino Nervosa. Tanpa disangka juga, bekas kekasih tersuka balik pada dia saat dia berjaya menghadapi fobianya. Cuma, siapakah yang jadi pilihan Mariyyah nanti?

DRAMA!

Satu perkataan yang boleh saya terangkan keseluruhan cerita ini. Penulis mengangkat isu Hari Kekasih. Budaya masyarakat melayu masih lagi meraikan Hari Kekasih sedang terang lagi bersuluh haram hukumnya meraikan Hari Kekasih. Cuma, mereka buat tidak peduli.

Perjalanan cerita terlalu panjang sehingga saya penat menanti apakah yang berlaku. Terlalu banyak monolog Mariyyah tentang fobianya dengan Hari Kekasih. Putus kasih memanglah perit tetapi sepatutnya janganlah dilayan sangat dengan perasaan itu. Putus kasih bukanlah segalanya tetapi belajar untuk kita merasa sakit seketika.

---
khaulah khalid

0 comments: