May 21, 2011

Arirada: Cabaran 50 Buku [12] : Baju Melayu Hijau Serindit (Syud)

Tajuk : Baju Melayu Hijau Serindit
Penulis : Syud
Penerbit : Jemari Seni Sdn. Bhd
Muka surat :

Sinopsis belakang buku :

Dia ibarat seperti orang yang sedang berjalan di lantai dapur selepas ada pinggan pecah... harus berhati-hati dia, kerana kaca yang tidak nampak dek mata itu boleh melukakan kakinya.

~ I ~

Hidup seorang Wardah senang sahaja. Dia bersyukur kerana dia tidak pernah menghadapi situasi yang sukar (setakat inilah).
Hidupnya menjadi drama apabila mama mula campur tangan. Dia tidak mahu jadi anak tak dengar kata. Jadi harus bagaimana dia, untuk menghalang rancangan ‘mencari jodoh’ mama itu?

“Mama, janganlah libatkan Ilham. Biarlah lelaki tu nak pilih suka siapa pun.”

~ II ~

Dia bukanlah lelaki yang mudah jatuh cinta; namun tak ramai yang percaya akan hal itu. Dulu, hatinya juga pernah ‘hilang’ daripada dirinya. Sekali. Tak ramai yang tahu tentang itu!

“Apa yang I dapat kalau I tolong you?”
“You dapat jadi boyfriend I.”


Tapi apabila dia betul-betul jatuh hati pada seseorang, orang itu pun tak nak percaya. Sedihlah…

SYUD selalu menulis dalam bahasa segar dengan gaya yang memikat. Ceritanya tentang jodoh, sentiasa manis. Baju Melayu Hijau Serindit sekali lagi membuktikan kalau jodoh tidak ke mana!


Baju Melayu Hijau Serindit (BMHS) mengisahkan tentang Wardah dan Firas Adam a.k.a Pacai yang ‘ditemukan’ dalam kebetulan-kebetulan yang secara luarannya nampak biasa-biasa, tetapi menjadi luar biasa kerana kebetulan-kebetulan yang menemukan mereka adalah ‘kebetulan berjodoh’. Kisah bermula dengan pencarian novel Nyanyian Tanjung Sepi oleh Wardah untuk menggantikan buku adiknya, Laily yang telah terjatuh dalam lopak air. Di sebuah kedai buku di Amcorp Mall, Wardah telah terlepas peluang untuk membeli buku tersebut kerana 2 naskhah terakhir telah dibeli oleh seorang lelaki berbaju melayu hijau serindit, yang akhirnya Wardah gelarkan sebagai Shrek. Untuk menunjukkan tanda protes kepada si Shrek, Wardah telah berjalan hentak-hentak kaki di depan Shrek dan kawannya sehingga disedari oleh mereka berdua, dan Shrek (Firas) telah memberi nama gelar Dorothy (watak dalam Wizard of Oz) kepada Wardah kerana kebetulan pada masa itu Wardah memakai sepasang kasut/sandal berwarna merah. Atas nasihat kakaknya dan Adil (kawan baik Pacai), Firas telah memulangkan semula sebuah buku Nyanyian Tanjung Sepi yang dibelinya ke kedai tersebut dan telah dengan sengaja menyelitkan 2 keping kad namanya di dalam buku tersebut, tanpa apa-apa tujuan yang pasti, sungguh pelik, kan?

Masa terus berlalu, imej Shrek masih kekal di ingatan Wardah, begitu juga imej Dorothy yang melekat di ingatan Firas, dan satu rasa yang aneh telah melanda Firas a.k.a Pacai ini- ingin mengenali ‘Dorothy berkasut merah’ itu, tapi bagaimana, ya??

Sementara itu, di sisi yang lain, Wardah dan Firas menghadapi masalah ‘ingin dijodohkan’ oleh ibu masing-masing dengan pilihan mereka. Wardah memang sangat menyukai pilihan ibunya- Ilham, pekerja kesayangan abahnya itu, tapi dia tidak mahu mengambil kesempatan pada situasi lelaki tersebut yang baru putus tunang. Firas pula memang sudah nekad tidak akan menyambung kembali hubungannya dengan si doktor pintar lagi jelita – Najlaa, setelah mereka putus beberapa tahun yang lalu, biarpun dia menyedari uminya beberapa kali menyebut nama itu sekarang.

Setelah beberapa kali ditemukan oleh ‘kebetulan’, akhirnya mereka – Dorothy dan Shrek @ Wardah dan Firas – telah bertemu dalam pertemuan yang dirancang, bukan lagi kebetulan seperti selalu-selalunya, dengan sebuah permintaan oleh Wardah : Firas berlakon menjadi teman lelaki istimewanya. Wah, permintaan yang bagai pucuk dicita ulam mendatang bagi Firas! Lalu bermulalah episod perkenalan dalam lakonan mereka yang akhirnya menimbulkan ‘kekalutan’ dalam diri masing-masing.

Apa kata saya:

Beberapa fakta tentang saya dan buku ini:
1. Buku ini saya berjaya habiskan dalam masa kurang dari 24 jam (pada hari bekerja ya, bukan hari cuti!).
2. Buku ini berjaya buat saya tak tidur lepas solat subuh (bayangkan, waktu subuh di Sabah masuk pada pukul 4.40 pagi!)
3. Balik dari sekolah, saya buka buku ini terlebih dahulu daripada buka sarung kaki :p
4. Saya mandi pukul 9 malam lepas balik dari kerja, gara-gara nak habiskan baca buku ni (saya sampai di rumah pukul 6.30 dan biasanya saya mandi pukul 6.50, sebelum solat maghrib).

Seperti selalu-selalu, karya Syud akan buat saya tersenyum-tersengih semasa membacanya. Bagi BMHS, ceritanya membuat saya jadi turut sama ‘kalut’ seperti watak-watak di dalamnya. Ya, selepas saya menghabiskan ayat terakhir dan menutup buku, satu kesimpulan yang saya buat untuk karya Syud kali ini ialah ‘kalut yang comel’ :p

Syud bagi saya sangat kreatif menggarap kisah dalam karya-karyanya. Insiden-insiden yang terdapat dalam karya-karyanya kecil-kecil sahaja, amat sederhana tetapi bermakna dan boleh diterima akal. Beliau bagi saya amat bijak mencipta ‘kebetulan-kebetulan’ dalam karyanya, tidak melampau tapi mampu mencuit hati pembaca. Saya juga amat menyenangi semangat setiakawan dan persahabatan mendalam yang ditonjolkan oleh Syud dalam setiap karyanya. Contohnya dalam BMHS, Nik yang amat memahami Wardah, begitu juga Adil yang sentiasa prihatin terhadap Firas; setiap kelakuan pelik sang sahabat biarpun kecil cuma namun tetap disedari oleh mereka.

Dari segi gaya bahasa yang digunakan, karya Syud adalah karya dengan bahasa yang santai, bukan ayat dengan bahasa sastera yang berbunga-bunga. Gaya santai yang digunakan Syud bagi saya menjadikan ceritanya ‘bergerak laju’ kerana pembaca tidak perlu terlalu berhati-hati semasa membaca untuk memahami ceritanya. Pun begitu, penggunaan dialog bahasa Inggeris yang agak banyak mungkin tidak disenangi sesetengah pihak, namun apa salahnya kalau ‘bahagian’ itu dijadikan ruang ‘pembelajaran’, kan? Ya lah, kalau tak tahu maksudnya, bukalah kamus, kan boleh tambah ilmu baru? :p Tapi ada satu perkara yang kurang saya senangi berkenaan dialog dalam cerita ini, iaitu penggunaan ‘I’ dan ‘you’ antara Firas dan Wardah, kalau ‘awak’ dan ‘saya’ lebih comel rasanya, namun mungkin Syud dan pihak editor punya pandangan dan sebab yang tersendiri dalam hal ini, saya agak.

Kemunculan watak-watak dalam karya-karya Syud yang terdahulu juga merupakan antara tarikan buku ini. Antara watak yang dimunculkan semula dalam cerita ini adalah Azril dan Lisa (Tentang Dhiya) dan Adil dan Aulia (Untuk Awak…Teja Aulia).

Secara keseluruhannya, saya amat menyenangi BMHS; bahasanya, wataknya, ceritanya…semualah! Terima kasih kepada sahabat saya Karimah yang telah bersusah-payah tolong belikan buku ini di PWTC kemudian poskan ke Tawau, kalau tidak mana mungkin saya yang berada di Tawau boleh membaca buku ini seawal bulan Mei!

Syud, tahniah kerana berjaya menghasilkan karya ‘comel’ untuk ke sekian kalinya. Teruskan berkarya, insyaAllah saya takkan serik untuk beli karya-karya awak! ^_^

---
Arirada

2 comments:

Anonymous said...

blogwalking... by the way, sangat setuju dengan awak.. karya syud yang ini sangat 'comel'... asyik nak senyum je..

Aisyah Badrul said...

yes, saya pon tk tidur petang lepas blek kuliah semata2 nk baca buku ni sampai habis.. tapi saya bukan ulat buku.. buku2 tertentu je dibaca. :) bset sangat~