Aug 1, 2011

KK: Cabaran 50 Buku: (21) Maaf dari Sorga


Tajuk: Maaf Dari Sorga
Penulis: Faisal Tehrani
Terbitan: Ameenbooks
Muka surat: 176 halaman
ISBN: 978-983-3991-87-7
Harga: RM 16.00

Kata kulit buku:

Rumah nombor 33 menyimpan pelbagai misteri dan dianggap berhantu. Penyewanya silih berganti dan kebanyakan mereka menemui kecelakaan.

Penyewa terbaru, Hakiki, seorang pegawai bank berfikiran liberal bersama isterinya yang mualaf, turut diganggu peristiwa aneh dan menakutkan. Rumah tangga yang aman mulai keruh dan si isteri kembali ke Negara asal, kemudian terperangkap dalam taufan ganas yang mengancam jiwa dan kandungannya.

Mungkinkah gangguan- gangguan itu disebabkan oleh dosa-dosa Hakiki yang disembunyikan sekian lama? Apakah ada kemaafan dari sorga buat mereka?

Kata KK:

Kisah rumah 33 yang penuh misteri , penghuni terbaru adalah sepasang suami isteri iatu Hakiki dan sarah yang baru sahaja pulang ke tanah air. Pada awalnya mereka tidak mengetahui sejarah rumah 33, namun setelah menduduki rumah itu, Hakiki dan Sarah mula mengalami gangguan. Kerana gangguan itu adalah salah satu faktor menyebabkan Hakiki dan Sarah berubah ke arah lebih baik yang mana Sarah merupakan soerang mualaf. Dia mula mempelajari islam dengan lebih mendalam.

Mesej yang disampaikan oleh penulis terang dan jelas. Tentang isu riba, kalimah syahadah daan solat serta aurat. Mesej yang dikhabarkan dalam Maaf dari Sorga sangat bersahaja dengan adanya watak Dina, Pak Idi dan Ustaz Wan Adlin. Kesedaran Hakiki sebagai seorang yang perlu membimbing Sarah dan kesedaran Sarah perlu menambahkan ilmu tentang Islam. Gangguan yang dialami oleh Sarah dan Hakiki diceritakan sebagai tazkirah dan peringatan oleh makhluk-makhluk lain kepada penghuni rumah 33. Sekirangnya mereka tidak menghiraukan gangguan tersebut maka mautlah jadi taruhan tetapi sekiranya setelah mendapat gangguan mereka berubah kea rah kebaikan itulah yang sebaiknya.

Biasanya cerita gangguan seperti ini sangat menakutkan untuk dibaca, namun gangguan yang digarap oleh Faisal Tehrani dari perspektif yang berbeza iaitu dari sudut yang lebih baik dan memberi kesedaran bukan membuatkan bulu makin meremang dan tidur tak lena kalau dibaca malam-malam. Menarik, tertarik.

---
-khaulah khalid-

0 comments: