Aug 1, 2011

HN : Cabaran 50 Buku : (3) Labyrinth

Tajuk Buku : Labyrinth
Penulis : Imaen
Terbitan : Jemari Seni

1. Sekali lagi saya mahu mengulas buku Imaen dan kali ini, Labyrinth. Saya terjumpa buku ini di sebuah kedai buku yang bagai hidup segan mati tak mahu dan merasakan itu perkara yang luar biasa kerana buku Imaen yang selalu ditemui di kedai buku hanyalah Seikat Kembang Merah dan Bohemian. Cerita yang lain, saya menutup mata dan membeli juga buku ini dengan wang saku yang tinggal nyawa-nyawa ikan kerana tidak mahu melepaskan peluang membaca karya Imaen yang terawal ini.

2. Kali ini saya perlu menukar minda saya untuk berfikiran kritikal kerana Labyrinth berunsur romantic-thriller. sudah tentu gaya Imaen berlainan dari Blues Retro yang gila-gila atau Sigaraning yang separuh mencemaskan (ya, kerana separuh lagi kisah cinta.) setakat ini novel thriller melayu yang pernah dibaca hanyalah karya Ramlee Awang Murshid dan saya mencuba menghayati rentak imaen pula. Bukan mudah untuk menulis tentang thriller kerana plot cerita perlu dirancang dengan teliti supaya tidak kelihatan seperti terlalu klise atau mudah diteka oleh pembaca.

3. Labyrinth membawa saya masuk ke dalam dunia penyiasatan polis. Detektif Kamal, Hanani dan Salman ditugaskan untuk mencari pembunuh bersiri yang telah membunuh dua mangsa dengan kejam. Si mati ditikam dan kepalanya ditukul ( bukan dipukul) sehingga bersepai dan bercerai dari badan. Mereka sukar untuk mencari petunjuk kes kerana pembunuh cekap menyembunyikan dan menghilangkan segala jejak. Dia cuma meninggalkan nota bertulis tangan di tepi mayat, lantas mereka meminta kerjasama Doktor Dani, pakar dalam bidang linguistic forensik dan mempunyai latar belakang dan kepakaran dalam menganalisis tulisan dan simbol.

4. Saya cukup teruja menghayati helaian demi helaian kerana tidak sabar-sabar untuk mengetahui bagaimana polis-polis tersebut mencari pembunuh. Yang anehnya, berdasarkan kesimpulan yang dibuat oleh doktor yang melakukan ‘post mortem’ terhadap mayat mangsa, kesemua orang yang dibunuh ialah lelaki homoseksual. Pada mulanya jalan cerita agak perlahan kerana saksi-saksi yang boleh membawa kepada pembunuh kesemuanya mati dibunuh atau mati kerana kemalangan sehinggalah Dani menemukan suatu hipotesis mengenai sifat pembunuh. Itu anda harus dapatkan Labyrinth untuk kejutannya!

5. Kisah yang lain, Kamal jadi lekas akrab dengan Dani kerana mereka sama-sama berkongsi minat membaca dan menonton dokumentari walaupun kedua-duanya dari dunia yang berbeza. Kamal yang menghadapi masalah rumahtangga sudah lama mengetepikan Tuhan kerana putus asa dan Dani, mungkin seorang yang sangat memahami karakter manusia lewat tulisan dan perbuatan, tetapi jadi kaget apabila mahu melamar gadis pujaan. Bukanlah mudah untuk seorang lelaki meluahkan masalah yang mengganggu jiwa dan mereka ditakdirkan Tuhan untuk berkongsi masalah dan sama-sama menasihati.

6. Sebenarnya kekuatan Imaen terletak pada bahasanya dan tulisannya yang begitu dekat dengan masyarkat. Saya cukup suka menghayati segala falsafah hidup yang ditulis Imaen dan kadangkala tergelak kerana ‘masuk’ dengan situasi yang dihadapi sekarang tetapi kadang-kadang juga boleh jadi sayu dan menikam kalbu. Malah di bawah prolog Imaen mencatatkan ‘kepada yang mengetuk, pintu tidak pernah tertutup.’ Langsung tiada kaitan dengan apa yang ditulis seterusnya tetapi cukup untuk menarik minat pembaca bagi menyelak helaian seterusnya.

7. Imaen selalu menggambarkan kehidupan manusia yang biasa tetapi apa yang membuatkannya unik ialah cara manusia itu berfikir dan menguruskan kehidupannya. Semua karakter yang dicipta Imaen membawa kita kembali merenung posisi kita sebagai hamba Allah yang sangat lemah. Contohnya di sini, Kamal seorang detektif yang tegas tetapi jadi lemah di depan mertuanya kerana dia begitu takut untuk menegakkan haknya sebagai suami. Lantas, Tuhan mentakdirkan dia untuk bertemu Dani dan kembali mencari kekuatan dari Tuhan. Begitu juga dengan pembunuh dan kesemua watak antagonis, ia memberi kita kesedaran bahawa manusia melakukan kejahatan bukan kerana pilihan sendiri dan bahana mengikut hawa nafsu dan bisikan syaitan.

8. Keseluruhannya , buku ini cukup menarik untuk dibaca. Pada pandangan saya, Imaen berjaya menjadikan Labyrinth ‘hidup’ kerana pembunuh hanya meninggalkan bukti yang sangat samar dan kelihatan begitu mustahil untuk polis menemukan petunjuk kes . Dan mungkin pening-pening lalat sedikit dengan karakter pembunuh yang sangat ironis!Tidak banyak kejutan tetapi penuh ironis!

9. Nah, sedikit petikan dari nota pembunuh,
‘ Akulah angsa yang terbang ke syurga, mengintai di sebalik daun awan memerhati manusia dalam rakus menelanjangi bumi merompak hartanya memperkosa!’

Selamat menjejaki pembunuh homoseksual!

---
Nur Hannan

0 comments: