Aug 1, 2011

Arirada: Cabaran 50 Buku [16] : TINTA
Tajuk : Tiga Ceritera Dalam Sebuah TINTA
Penulis : Nasron Sira Rahim, Syud, Pingu Toha
Penerbit : Jemari Seni Sdn. Bhd.
Muka surat :Sinopsis kulit buku :

Ceritera 1 - Wajah Ketiga ~ Nasron Sira Rahim

Hatinya ditusuk rasa sedih, kecewa dan amarah yang tidak berkesudahan. Bagaikan ditusuk sembilu, kebahagiaan mereka menatijahkan luka yang pedih dan mendalam dalam sanubarinya. Keperitan yang terpaksa dia pendam sehingga membuahkan pohon kesengsaraan yang bercambah rendang.

Apakah maksud di sebalik jujukan kod-kod nombor itu?
Mungkinkah dia salah seorang mangsa Pembunuh Obituari?

Ceritera 2 - Dia, dalam Ramai... ~ Syud

Ramai orang kata, kadang-kadang, perkara yang paling kita tak jangka itulah yang akan terjadi pada diri kita.

“Sufiy.”
“Ya?”
“Nama saya Ameer.”
“Oh. Jumpa lagi, Ameer.”


Siapa sangka, kan? Siapa sangka orang yang dia sangka hilang atau memang dah tak akan jumpa itu... muncul lagi di hadapan matanya?

Ceritera 3 - Ada & Evan ~ Pingu Toha (seperti diceritakan oleh Kiki Abu Zain)

Boleh ke kita hidup pakai hukum ‘and they live happily ever after’?
Ada; yang sudah penat dengan cinta. Evan; yang begitu naif tentang cinta. Mereka cuba disatukan oleh ‘janji tadika’ abah dan ibu. Mereka bertemu di ruang maya. Di realiti, mereka mencari. Demi ‘Katakan Tidak kepada Kahwin Paksa’, mereka berjanji.

Lalu, yang mengikat mereka itu apa? Janji atau cinta?
_________________________________________________________


Apa kata saya :

Sebab paling utama saya membeli buku ini adalah kerana ada karya SYUD! Di antara ketiga-tiga penulis yang bergabung dalam buku ini, Syud lah yang paling saya minati, dan tidak ingin ketinggalan memiliki karya-karyanya. Nasron Sira Rahim juga saya senangi karya beliau, setelah mencuba karya pertama beliau dengan JS iaitu Nama Atas Kertas, dan ada sedikit rasa teruja untuk membaca Wajah Ketiga kerana ada disebut tentang ‘Pembunuh Obituari’ pada sinopsis kulit buku. Saya jadi tertanya-tanya, adakah Wajah Ketiga ini kesinambungan Nama Atas Kertas? Pingu Toha pula bagi saya penulisan beliau kurang sesuai dengan selera bacaan saya, apabila saya mencuba karya pertama beliau – L.U.V.E – dan saya tak pernah khatam buku itu hingga ke hari ini…tapi oleh kerana Ada & Evan turut sama ‘terselit’ di dalam buku ini, saya baca juga, lagipun ceritanya tidaklah panjang sangat.

Dan akhirnya, usai membaca ketiga-tiga ceritera, telahan awal saya ternyata tidak semuanya benar. Karya Syud seperti biasa, tetap unggul menjuarai carta citarasa saya (untuk perbandingan 3 cerita ini). Syud masih mengekalkan gaya penceritaan yang sama; santai dan menghiburkan, ada beberapa watak yang telah ‘dikenali’ daripada karya-karya beliau yang terdahulu seperti Azril dan Lisa, menjadikan cerita ini lebih dekat di hati pembaca-pembaca setia Syud. Ada beberapa bahagian yang sangat kuat ‘melekat’ pada hati dan fikiran saya (termasuk kawan-kawan yang turut membaca cerita ini) seperti adegan Ameer menjeritkan kepada Sufiy “nama saya Ameer” kemudian diolok-olok oleh Farhana dengan nada ucapan Rain dalam iklan syampu Clear, dan yang paling membuatkan saya tergelak besar ialah ucapan tuju lagu oleh Ameer kepada Sufiy dengan lirik lagu Dayangku Intan, Semakin Rindu Semakin Sayang (padahal adik Ameer yang buat naya kat dia), siap dengan kata-kata: sufiy, di sini abang setia menunggu…huhu, setiap kali dengar lagu tu kat radio, saya tak dapat tahan diri daripada senyum sorang-sorang!

Wajah Ketiga, karya Nasron Sira Rahim masih mengekalkan genre suspense thriller seperti sebelumnya. Saya mengharapkan cerita ini berkisar tentang beberapa watak Nama Atas Kertas seperti Aswadi Hamzah, Inspektor Faiz dan Hanim, tapi hanya watak Inspektor Faiz sahaja yang ‘dibawa’ ke Wajah Ketiga. Pun begitu, ceritanya tetap menarik, misterinya tetap ada untuk diselesaikan.

Ada & Evan mengubah persepsi saya hampir 100% terhadap Pingu Toha! Tahniah Pingu, Ada & Evan benar-benar ‘menarik’ hati dan mata saya untuk menoktahkan pembacaan hingga ke titik yang terakhir! Biarpun kandungan ceritanya hanyalah kiriman emel antara Ada dan Evan, tapi saya rasa cukup puas membacanya. Watak Ada dan Evan ada mirip watak-watak dalam drama Korea yang menonjolkan watak hero yang agak ‘lembik’ tapi ‘cute’ manakala watak heroinnya seorang yang selamba dan tahan diuji tapi masih tetap berjiwa sentimental. Adegan berbalas makanan menggunakan khidmat kurir dan karipap bapa Evan yang berubah inti benar-benar mencuit hati, ‘cute’ sungguh idea Pingu ni, hahaha! Selesai membaca Ada & Evan, saya terfikir untuk menyempurnakan bacaan naskhah L.U.V.E yang sudah lama terperuk dalam laci almari rumah di kampung, entahkan sudah jadi apa ya buku tu agaknya? ^_^

---
Arirada

0 comments: