Mar 14, 2011

R: Cabaran 50 Buku: (19) Cinta Aku Seadanya


Cinta Aku Seadanya
Penulis: Murni Aqila
Editor: Ruzita Awaludin
Terbitan alaf 21 sdn bhd
RM19.90
sabah/sarawak: RM22.90
9789831245965
www.alaf21.com.my
"Jangan kau kata cinta andai tak bisa membahagiakan"
Bagi aku, ini adalah jenis buku yg aku baca tanpa sebarang ekspektasi kerana karya pertamanya membuat aku berhati-hati dalam memilih tajuk novel utk dibaca. Tapi Covernya yg menarik membuat aku membaca dan dari awal pagi lepas subuh, hingga petang. memang aku selamat habiskan cerita ini. Memang bila dah start tak boleh lepaskan. mesti baca sampai abis. Tahniah kepada penulis kerana peningkatan penceritaan dan penggabungan plot cerita yang sangat sangat membanggakan berbanding novel pertamanya dulu. Keep up the good work :)


Watak utama cerita ni adalah Syifa, seorg gadis yg membesar dalam dunianya yg tersendiri kerana dia takut menghadapi dunia luar yg memandang ngeri pada keadaan wajahnya yg bertempek tanda lahir. Cercaan dan sindiran yg diterima sejak zaman sekolah membuat dia menjadi seorg yg sangat merendah diri malah dia sanggup utk tidak ke universiti walaupun keputusan spm nya sangat membanggakan. Dia menampung hidup dgn mengambil upah menjahit manik dari sebuah butik milik Pn. Nafisah yg memandang Syifa sbg seorg gadis yg sangat istimewa malah memandang wajah Syifa membuat hati Pn. Nafisah menjadi sejuk. Setiap org ada sudut pandangan tersendiri. Ada yg memandang luaran, ada yg memandang dari sudut dalaman.


Watak Syifa menerima simpati tebal pembaca dgn bantuan watak antagonis seperti Luna dan Zahra. Watak antagonis memang berjaya memainkan peranan masing2 dgn baik utk membentuk character Syifa menjadi mudah berprasangka lagipun dia membesar dalam lingkungan kecil keluarganya. Zahra memang tak bleh tahan la tutur bicara dia. menusuk kalbu betul. Tapi revealation berkaitan layanan suaminya kpd dirinya dan anak2 membuat kita memahami mengapa amarahnya dicurahkan kepada Syifa. Pemutihan watak Zahra dilakukan dgn baik sekali :)


Pn. Nafisah membawa Muszahri bertemu Syifa dgn harapan Mus memandang Syifa sepertimana dia memandang Syifa. Pn. Nafisah lega apabila Mus menerima walaupun pada mulanya dia teragak-agak. Memang penerimaan Mus menimbulkan syak wasangka kepada sesiapa saja, termasuk kita sbg pembaca.


Mus seorg lelaki yg tidak membesar dalam kelompok yg ramai wanita. Di rumahnya dia hanya ada ibunya dan adik beradik dia adalah lelaki. Bila bersama Syifa dia jadi kaku, malah mungkin dia sama ja gementar seperti Syifa, tetapi semua itu disembunyikan kerana mungkin dia terlalu ego utk meluahkan masalah seperti itu kepada sesiapa.


Luna berjaya menyimbah syak wasangkan ke hati Syifa dan membuat dia meragui suami sendiri dan ibu mertuanya. Satu tragedi memaksa Mus utk menjadi lelaki yg berani utk mempertahankan cintanya.

sumber: AlongSide

0 comments: