Dec 1, 2011

KK: Cabaran 50 Buku : (42) Yes, Bos!

Tajuk: Yes, Boss!
Pengarang: Areila Sahimi
Terbitan: Kaki Novel Enterprise
ISBN: 978-967-5067-81-5
Harga: RM 19 (sem. M’sia)/ RM 22 (S&S)
Halaman: 457 muka surat

Kata Kulit Buku:

Aryana… dia tak pernah terfikir yang dia akan menjadai pembantu peribadi kepada berlagak bagus dan poyo (tapi boleh tahan kacak jugaklah). Tugas hakiki seorang pembantu peribadi tidaklah susah mana pun, tapi nasib dia yang mendapat bos seperti Ilham Irfan: selalu buat dia pening kepala. Setiap langkah bos… kena turut. Setiap rentak bos… kena ikut. Semua kena yes,boss!

Dan dia pun sama sekali tak pernah menyangka yang hatinya akan terpaut pada lelaki itu dan seterusnya membuatkan dia sering terluka.

Ilham… dia perlukan Aryana untuk tolong cover line bila dia tiada di pejabat dan tolong pastikan setiap temu janji dia dengan ‘teman tapi mesranya’ itu tidak bertindih di antara satu sama lain. Sebabnya? Dia selalu lupa dengan girlfriend yang mana satu dia patut keluar. Kerja-kerja pejabat yang lain, Aryana yang bijak tu sudah tahu apa yang dia patut buat. Seronoknya hidup bila ada pembantu naïf seperti Aryana yang tak pernah membantah. Cakaplah apa sahaja, Aryana pasti akan mengatakan: “yes, boss!”

Dan bila Aryana tiada, hidup dia jadi tak keruan. Saat tersedar yang dia perlukan Aryana lebih daripada seorang bos yang memerlukan seorang pembantu peribadi, ada pula halangan yang menanti. Ah! Masakan dia perlu mengalah kepada tauke kolam ikan keli tu!


Kata KK:

Orang putih kata first impression, terus dia diterima kerja tetapi hakikatnya bos yang sebenar tidak menyukainya. Hanya kerana penampilannya. Bermacam-macam arahan yang diberi oleh Ilham. Namun, Aryana hanya dibenarkan untuk menjawab “Yes, Boss!”

Walaupun tanpa kerelaannya dia mesti patuh. Rasa hati tanpa dapat diduga, dalam senyap Aryana menyukai bosnya. Bosnya pula, setelah Aryana tiada baru dia menghargai pembantu peribadinya. Dia juga mula sedar rasa hatinya terhadap Aryana bila melihat Aryana baik dengan tauke kolam ikan keli.

Seperti novel sebelumnya AS, dari segi bahasa masih lagi sama. Cara penyampaian juga masih sama. Walaupun jalan ceritanya biasa, setiausaha jatuh cinta dengan bos tetapi AS bijak mengolah supaya ia nampak lebih menarik dan bersahaja. Namun, ia masih belum meninggalkan impak pada saya.

---
khaulah khalid

0 comments: